KNHS-VNS

Het knock-outsysteem

Knock-outsysteem der KNHS-VNS

Het knock-outsysteem: deze combinatie ontstaat pas 20 minuten voor de proef.

Het knock-outsysteem dat de KNHS-VNS hanteert op nationale wedstrijden is uniek voor de paardensport in Nederland. De reguliere wedstrijdsport kenmerkt zich door vaste combinaties, die uren samen trainen en waar dus jaren aan voorbereiding aan vooraf gaat. Door het ontbreken van eigen paarden, is het niet mogelijk voor studentenruiters om op dezelfde manier beoordeeld te worden. Het knock-outsysteem is gebaseerd op het vinden van de beste ruiter. Twee of drie ruiters rijden beurtelings op hetzelfde paard, waarbij degene die met dit paard de beste prestatie levert, doorgaat naar de volgende ronde. In tegenstelling tot reguliere wedstrijden, waarbij het gaat om de beste combinatie, gaat het dus om de beste ruiter. Door loting wordt de combinatie van paard en ruiter bepaald en in ieder ronde zijn er nieuwe paarden aanwezig.

Het unieke is dus dat een studentenruiter en paard maar circa 20 minuten een combinatie vormen voor de wedstrijd. En bij het springen is deze tijd zelfs nog korter!

In de reglementen wordt het knock-outsysteem gedetailleerd uitgelegd.  Vragen over dit knock-outsysteem kunnen tevens  gesteld worden aan de Commissaris Nationaal. Dit kan via het contactformulier of door een e-mail te sturen naar nationaal@studentenruiters.nl.