Het weekend van een SO

Het weekend van een Stedenontmoeting (SO) is een maandelijks (met uitzondering van de wintermaanden) terugkerend evenement voor een nationaal studentenruiter. Het is een weekend van fanatiek sporten, maar ook fanatiek feesten!

Een weekend van een stedenontmoeting ziet er ongeveer als volgt uit:


Zaterdag

De deelnemers komen allemaal enkele uren voor start van de wedstrijd aan om zich te melden op de locatie en te loten voor de voorrondes (volgens het knock-out systeem). Op de zaterdag draait het vooral om de voorrondes van de dressuurrubrieken. De verreden rubrieken zijn afhankelijk van de locatie waar de Stedenontmoeting plaats vindt. De proeven vinden meestal de hele middag en avond plaats, tussendoor wordt er door de organiserende vereniging een heerlijk avondmaal verzorgd.

 Op de zaterdagavond, wanneer de proeven. Nadat alle voorrondes zijn verreden worden de paarden goed verzorgd door de organiserende vereniging en is er een geweldig feest. Het feest is iedere Stedenontmoeting in een ander thema gehuld. Rond een uur of 12 worden de winnaars van de voorrondes bekend gemaakt en mogen deze ruiters voor de halve finale loten.


Zondag

Op zondag vinden de halve finales en finales van de dressuurrubrieken plaats. Wanneer er vier paarden meereden in de voorronde zijn er vier ruiters door naar de halve finale. In de halve finale rijden deze ruiters op twee paarden (twee op elk paard). Eén ruiter van elk paard gaat door naar de finale, waar wordt gestreden om de 1e en 2e plaats. Bereikt er een ruiter de finale, wordt er voorafgaand aan het rijden een finaleshot genomen. Op de zondag vinden meestal ook alle rondes van de springrubrieken plaats.

Nadat alle proeven verreden en parcoursen gesprongen zijn, is het tijd voor de prijsuitreikingen. En niet alleen de individuele ruiters worden beoordeeld: ook het beste equipe (team van minimaal drie ruiters van dezelfde vereniging) wordt gehuldigd.