Over het VNSK

Het Vereniging Nederlandse Studentenruiters Kampioenschap (afkorting: VNSK) is het kampioenschap voor de nationale studentenruiters. Door deel te nemen aan minimaal twee Steden Ontmoeting gedurende het academische jaar, kunnen ruiters zich hiervoor selecteren middels de VNSK-punten die ze op iedere Stedenontmoeting kunnen verdienen. Voor iedere rubriek wordt er een klassement bijgehouden met het aantal VNSK-punten die iedere ruiter heeft behaald. De beste drie ruiters per rubriek in dat klassement, mogen starten op het Vereniging Nederlandse Studentenruiters Kampioenschap.

Tijdens het Vereniging Nederlandse Studentenruiters Kampioenschap rijden alle deelnemers twee proeven op twee paarden. De eerste proef is op het niveau van de rubriek zelf, de tweede proef van een rubriek hoger. De twee proeven worden ieder beoordeeld door twee juryleden, waarbij het gemiddelde van de beoordelingen meetelt in het klassement. Het Vereniging Nederlandse Studentenruiters Kampioenschap werkt dus met een aangepaste versie van het knock-outsysteem, zoals die bij Stedenontmoetingen: concurrerende ruiters starten nog steeds met hetzelfde paard en rijden als het ware een halve finale en finale, maar er vallen geen ruiters af na iedere ronde. Ook wordt er voor iedere ronde geloot om de volgorde waarin de ruiters starten.

Voor de regels van de Vereniging Nederlandse Studentenruiters Kampioenschap zijn het Algemeen Wedstrijdreglement en het Aanvullend Wedstrijdreglement Kampioenschappen van toepassing. Deze zijn te lezen in de statuten en reglementen.